År 2016 anmäldes 112 000 id-kapningar och bedrägerier. 76 000 av dessa var köp i någon annans namn. Under årets fyra första månader har det intressant nog skett en minskning med 20 procent.

- Varför vet vi inte, förhoppningsvis har folk börjat få upp ögonen mer. Tids nog får vi reda på om det här är en trend som kommer att hålla i sig, säger Lotta Mauritzson på Polisen.

När bedragaren har slagit till

För den enskilde kan oron över att man inte vet vad bedragarna har gjort, om de har gjort flera köp eller tagit krediter i ens namn vara det allra värsta.

Har det gjorts köp i ens namn behöver man kontakta det företaget och bestrida beställningen.

- Har du blivit utsatt för kortbedrägeri ska du förutom att polisanmäla, kontakta din bank och stämma av hur många köp som har gjorts och vilka konton som är berörda. Har det gjorts köp i ens namn behöver man kontakta det företaget och bestrida beställningen. Du kan behöva kontakta kreditupplysningsföretagen och sätta en spärr för kreditupplysningar. Kolla även med Skatteverket så att inte adressen har ändrats.

Att kort skickas ut på det sättet som det görs idag och att det inte finns en automatisk spärr för köp på nätet som kräver att du aktivt måste gå in och öppna upp för köp underlättar för bedragarna, menar Lotta Mauritzson.

- Just nu finns det endast en bank som har stängt för internetköp redan vid leverans, det har visat sig göra stor skillnad för deras kunder. Vi försöker påverka så många e-handlare som möjligt att ta ansvar och göra det svårt för bedragarna, men många av köpen sker utomlands.

Kraftig ökning av vd-bedrägerier

Vd-bedrägerier är ett fenomen som på senare tid har ökat lavinartat i Sverige. Det innebär att någon utger sig för att vara företagets vd och kontaktar vissa personer och ber de föra över stora summor pengar. Oftast sker korrespondensen via e-post. För att inte riskera läckta affärshemligheter och övertagande förs pengarna över snabbt och diskret.

- Vi har sett två olika varianter på hur de går tillväga. Den ena är att man skapar domäner som är väldigt snarlika. Den andra är användande av en spoofad mail, det vill säga en förfalskad mailadress. En spoofad mailadress kan man upptäcka i vissa program. Man kan föra muspekaren över adressen eller trycka på svara för att få upp den verkliga adressen. Enkla medel, men tyvärr används de inte av alla.