Kvinnor i karriären tog ett samtal med Maria Bergström om varningssignaler och vad man kan göra för att finna balans i tillvaron.

Maria Bergström är familjeterapeut och vd för Bergströms som anordnar utbildningar i KBT samt för alkohol-, drog- och anhörigterapeuter. Företaget behandlar även personer med ångest-, stress- och missbruksproblematik. Maria Bergström har lång erfarenhet av dessa frågor och har noterat att alltfler kvinnor drabbas av psykisk ohälsa.

Sett över en tjugoårsperiod är förändringen tydlig. Det är inte bara yngre kvinnor som drabbas, även ett ökat antal kvinnor som är över 40 år söker hjälp.

– Kvinnorollerna är snäva. Överlag tycks det bara finnas tre typer av kvinnor: flirtiga tjejer, mammor och karriärkvinnor. Den äldre kloka kvinnan ges inte utrymme, säger Maria Bergström.

Du kan bli president

Förväntningar har skruvas upp. Innan 30-årsstrecket har många kvinnor som mål att hitta den perfekta partnern, utbilda sig, påbörja en framgångsrik karriär, vara en bra mamma, ha ett fint hem och intressanta semestrar.

För att inte bli besviken gäller det att hantera sina förväntningar

– All världens barn växer upp i tron att de kan bli vad de vill: kändis, president, global världsförbättrare. Så var det inte förr, säger Maria Bergström.

För att inte bli besviken gäller det att hantera sina förväntningar. Det går inte att lyckas på alla fronter samtidigt. Det gäller att prioritera och skjuta vissa mål på framtiden. Den perfekta semestern kan vänta tills småbarnsåren är över och den värsta karriärhetsen har lagt sig.

Krock med självbilden

Genom sitt arbete kommer Maria Bergström i kontakt med kvinnor som bränt ut sig. Många kvinnor klättrar snabbt i karriären, men på väg till toppen slår de i väggen.

– Verkligheten krockar med den egna självbilden. Många börjar plötsligt tvivla på sig själva och den egna förmågan. ”Hur ska lilla jag klara av att hålla ett föredrag för hundratals personer?”

Utan att vara utvilad är det omöjligt att tänka klart

De kan hamna i en negativ spiral där stressen leder till sömnproblem och ibland till en hög medicin- eller alkoholkonsumtion.

En tydlig varningssignal för att den psykiska hälsan är i fara är när de egna behoven ständigt kommer i andra eller tredje hand.

– Vissa som besöker oss kan behöva flera samtal innan de kan sätta ord på vilka behov de har. Det är i den änden vi börjar. Sedan löser man de enklaste problemen först. Sömn är grundläggande. Utan att vara utvilad är det omöjligt att tänka klart, sätta ord på känslorna och lösa problem, säger Maria Bergström.

Fem ledord för psykisk hälsa

Struktur. Människan mår bra av struktur. Se till att hitta en grundstruktur som du trivs med!

Sömn. Sambandet är tydligt och visar att god sömn ökar motståndskrafterna. Är du inte utvilad kan du inte lösa viktiga livsproblem!

Behov. Vad längtar du efter? Vad behöver du för att leva ett bra liv? Alla är olika. En del har stort behov av ensamtid, andra får energi av att vara omgiven av människor. Glöm inte bort dig själv!

Rimliga förväntningar. Om förväntningarna är skyhöga kan du inte bli annat än besviken. Skjut en del mål på framtiden. Sett över din livstid kan du göra allt – men inte på en gång!

Glädje. Det finns två sätt att hantera stress: skala bort det som inte behöver göras eller skapa din fristad i tillvaron. Gör du saker som du trivs med kan du släppa tankarna på alla ”måsten”. Det minskar stressen. Livet kan och får vara roligt. Glöm inte det.