Någon är cancerforskare och det finns många affärsutvecklare och konsulter. Jag fascineras av hur de kan byta bransch som de gör. Gå från energibranschen till stålbranschen, från laserknivar till kläder och it system, och ändå ständigt jobba med företagets kärnverksamhet. Vi byter land också. Via mina studier och mitt arbete som ingenjör har jag varit i allt från Australien, New York, Kina, Ryssland, Jordanien samt stora delar av Europa.  Som ingenjör har du alla möjligheter att göra det du är intresserad av, vilket är en fantastisk förmån.

Tog med barnen

Ingenjörsyrket innebär också i många fall att du kan ha ett stort inflytande över var och när du utför uppgifterna. Det tror jag är extra viktigt för kvinnor. Man har sett att det är vid familjebildandet som många av oss kliver åt sidan. Jag tror att det gäller att välja sin arbetsplats med omsorg; en av anledningarna till att jag lyckas få ihop karriär och familj med två barn tror jag är attityden på min arbetsplats. Jag har stor möjlighet att styra min tid och jobba när och var jag vill. Modern teknik gör att det enda som står i vägen för det oftast är förlegade föreställningar.

Man har sett att det är vid familjebildandet som många av oss kliver åt sidan

Jag började mitt första riktiga heltidsjobb med stor mage, och bara några månader senare föddes min första son. Han var fem veckor när han var på sin första affärsmiddag, och han hade det exakt lika bra där som han hade haft hemma i soffan. Middagssällskapet var en kvinnlig vd och grundare till ett serbiskt bolag. Hon älskade barn. Hennes företag var uppbyggt på att den till stor del kvinnliga personalen kunde sköta en del av familjelivet i kombination med jobbet, och själv hade hon många gånger med sin åttaåriga dotter på möten och resor. Kanske är det inte en tillfällighet att Serbien har flest kvinnliga storbolagsledare - över fyra gånger fler än Sverige.

Handlar om prioriteringar

Åsikten att du är en dålig förälder bara för att du har en karriär är helt förkastligt. Sen handlar det om prioriteringar. Ja, det blir mycket hämtmat i ett stökigt hem, eftersom jag prioriterar att umgås med mina barn framför att umgås med kastrullerna och dammsugaren. Att jag sedan öppnar jobbdatorn igen när de har somnat och sköter resten av arbetsdagen då gör inte mig till en sämre mamma, tvärtom. Har man också den ovärderliga lyxen att ha familj som ställer upp och hämtar och passar barnen, använd den!  

Det finns mycket allvarliga problem med attityder och föreställningar i arbetslivet

Men allt är inte upp till en själv. Det finns mycket allvarliga problem med attityder och föreställningar i arbetslivet. I en relativt ny norsk studie fick försökspersoner läsa identiska CV:n från en driven och framgångsrik person. Hälften fick läsa ett CV märkt med namnet Hans, de andra fick läsa ett CV märkt med ett kvinnonamn. Och eftersom det inte bara är kvinnor som läser det här: låt oss göra ett tankeexperiment. Låt oss kalla henne för ”dig”.  

96 procent män

Det visade sig att män till 75 % ville samarbeta med Hans, och att siffran för dig blev bara 36 %. Att 75 % av männen gillade Hans men endast 24 % gillar dig. Du dömdes också ut på en av känsligaste punkterna: 72 % av männen tyckte att du är en dålig förälder medan endast 30 % tyckte att Hans var det. Bara för att du är du.

Eftersom 96 % av landets vd:ar på storbolagen är just män ger det dig en tung uppförsbacke. Trots att du har kämpat lika hårt, pressat dig själv lika mycket, tagit lika mycket studielån, jobbat eller pluggat lika många nätter så bedöms du från toppen på ett helt annat sätt. Känns sådär va? 

Låt oss skapa mångfald på alla sätt vi kan

Därför måste vi kvinnor bli bättre på att nätverka, rekommendera och inspirera varandra. Jag väljer att engagera mig i Female Leader Engineer, en årlig utmärkelse för kvinnliga civilingenjörer. Vi samarbetar med stora svenska industriföretag som vill göra skillnad i jämställdhetsfrågan. Med åren har vi skapat ett imponerande nätverk av kvinnliga civilingenjörer som gemensamt arbetar för fler kvinnliga ledare i näringslivet.

Vi ingenjörer finns inom så många branscher och i så många roller. Låt oss skapa mångfald på alla sätt vi kan. Det blir både bättre och roligare så. 

Fakta

Namn: Eva Fredriksson
Titel  Nordic Key Influencer Manager Omega pharma  och Styrgruppsmedlem Female Leader Engineer
Utbildning Civilingenjör i bioteknik vid KTH
Arbete Nordisk ansvarig för ACOs mjukgörare portfölj