Det har hänt stora saker inom IT-, telekom- och tech-sektorn sedan jag tog examen 2009. Ett tydligt exempel som vittnar om den snabba utvecklingen är att ny teknik och den medföljande tekniska terminologin inte längre används endast av en liten, initierad grupp. Det är en bransch i hög fart där de som klassificerar sig som ”early adopters” snabbt springs ikapp av massorna.

Tekniska framsteg

Medier har spelat en stor roll i detta. När “cloud” först gjorde entré blev vi snabbt medvetna både om dess möjligheter och säkerhetsrisker. Som ett brev på posten kom också bred medierapportering om de faktiska säkerhetsincidenterna. Enorma datahaverier som sträckte sig långt in i människors privatliv. Detta informerade oss om att dessa tekniska framsteg kunde och skulle ha väldigt stor inverkan på vår personliga sfär. För mig blev detta en ögonöppnare, där det blev uppenbart att de beslut som företagets ”IT-person” tog på en måndagmorgon skulle påverka vem som hade tillgång till din email, bilder på dina barn och hela ditt sociala nätverk.

För mig blev detta en ögonöppnare

På grund av detta valde jag, när jag fick frågan om vad jag jobbade med, att gå från att som tidigare svara ”marknadsföring” till att tydligare beskriva att jag driver moln-, IT-säkerhets- och analysevent. Det var tydligt att min omgivning blev mer intresserad, vilket gjorde mig mer benägen att förklara detaljerna.

Att vara IT-kvinna

Jag menar inte att många tjejer blev intresserade av IT bara för att IT plötsligt hade blivit ”coolt”. Absolut inte. Faktum är bara att inträdeskraven har blivit mer jämlika. Och i stället för att behöva kämpa för att få tillträde till ”IT-killarnas”-techklubb så har de ledande innovatörerna i branschen insett att jämlikhet är viktigt och något de måste arbeta för att möjliggöra. Men det vi ”kvinnor i branschen” inte får tillåta är att våra karriärer tar fart på grund av vårt kön, utan att det som ligger till grund för att vi är de mest lämpliga för ett jobb är vår talang, utbildning och kompetens.

I dag är IT egentligen inte en sektor eller bransch; det är kärnan i det mesta

Att vara en ”kvinna i IT-branschen" är precis som att vara kvinna i vilken annan bransch som helst. Tradition och fördom har hållit tillbaka kvinnor och tvingat in hälften av världens befolkning i specifika fack och sektorer, men inte längre. I dag är IT egentligen inte en sektor eller bransch; det är kärnan i det mesta.

Så för att sparka in en vidöppen dörr: IT kommer att vara centralt, oavsett vilken karriär du väljer att eftersträva och oavsett vilket kön eller intresse du har.

Fakta

Sophie Barry är marknadschef för Imago Techmedia, IT-eventbolaget som arrangerar IP EXPO Nordic.