I sociala medier följer vi alla engagerat olika grupper och forum om aktier, sparande och börsen. Många av oss har även fått upp ögonen för möjligheterna med att starta eget. För några år sedan var det annorlunda, då pratade vi sällan om vare sig aktier, bolagsanalyser eller investeringar när vi träffades. Men något har förändrats. Antalet kvinnliga grundare har fördubblats på bara ett år och fler kvinnor blir idag också investerare. Det går även att se att fler unga börjat intressera sig för aktiemarknaden. Börsen tillhör inte längre endast en exklusiv liten skara, utan börjar bli en plats för alla som intresserar sig för företagsmarknaden. Såväl när det kommer till investeringar som till vilka bolag som faktiskt tar sig dit. 

 

Klimatet allt mer välkomnande

 

Börsklimatet har kommit att bli mer välkomnande och idag kan alla följa ett brett spann av olika experter på diverse podcasts, bloggar och twitterkonton. Aldrig tidigare har vi heller varit så positivt inställda till entreprenörskap och nyföretagande, vilket har lett till att entreprenörerna blivit de nya idolerna och förebilderna. Det är på grund av detta som det är så otroligt viktigt att vi ser till att lyfta en mångfald av förebilder och framgångsexempel inom näringslivet.

Det kommer att ha inverkan på vilka som kommer att driva morgondagens företag, och om det är något jag är säker på så är det att vi behöver olika bakgrunder, preferenser och personligheter. Världen behöver nämligen lösningar på alla sorters problem, från alla sorters människor.

 

En bit kvar att vandra

 

Idag startas 30 procent av svenska företag av en kvinna.

Fortfarande har vi dock en bit att vandra tills vägen blivit bred nog för alla. Idag startas 30 procent av svenska företag av en kvinna, men bara 1 av 10 investeringar i techbolag går till kvinnliga grundare, enligt en undersökning som DI Digital gjort. Och varför spelar det någon roll? För att få investeringar i bolag med kvinnliga grundare ger färre framgångar för kvinnliga grundare och därmed också färre förebilder. Det gör i sin tur att färre kvinnor kommer välja att starta företag, vilket kommer ge ännu färre investeringar i kvinnliga grundare, vilket ger leder oss in i en negativ spiral.

Ser vi istället till att upprätthålla trenden med kvinnors ökade intresse för aktiemarknaden och företagande så kommer det att leda till att kvinnor får större inflytande på aktie – och företagsmarknaden, vilket i sin tur leder till ökat inflytande för kvinnor i bolag och bidrar till en mer jämställd aktiemarknad samt en mer diversifierad ägarstruktur i bolag. Lyckas vi med detta finns stora vinster att hämta. Fler nya bolag, fler bra investeringsmöjligheter, fler förebilder, större mångfald och en bättre framtid för Sveriges företag.