För det bolag som behöver förbättra sin likviditet finns det en rad bolag som erbjuder factoring. Det innebär att du kan sälja eller belåna dina fakturor mot en avgift. Men det finns också mer avancerade tjänster, framhåller Jonas Rörsgård, som är vd på Verifone, Sveriges ledande leverantör av betallösningar.

En trend är att fler bolag erbjuder betalning direkt i sina appar

En trend är att fler bolag erbjuder betalning direkt i sina appar. Med beacontekniken, som genomförs via bla bluetooth, kommer du i framtiden få vänja dig vid att kunna bli identifierad och få riktade erbjudanden och information utifrån var du befinner dig i butiken.

Spelplanen för betallösningar är ett ovisst slagfält där det fortfarande är svårt att sia om vilka tjänster och bolag som kommer att gå vinnande ur striden. Drivkraften bakom utvecklingen är teknisk innovation och konsumenternas efterfrågan på nya tjänster. Här står nya fintech-bolagen i många fall bättre rustade att ta fram de nya tjänsterna än bankerna, konstaterar Jonas Rörsgård.

– Samhället har också incitament i att driva detta eftersom det är lättare att beskatta digitala pengar än kontanter. Sedan är det en oerhörd skillnad mellan olika länder. Sverige har kommit långt i utvecklingen, men reser du bara så långt som till Tyskland är det svårt att klara sig utan kontanter.

EU-driver på utveckling för en avreglerad marknad där bank- och betallösningarna inte längre följer landsgränserna. Det är en välkommen utveckling, menar Jonas Rörsgård, eftersom kostnaden för samma betalningstjänst kan skilja sig väldigt mycket åt mellan olika marknader.

Det är lättare att beskatta digitala pengar än kontanter

Jonas Rörsgård liknar bankernas äldre system vid IBM på 70- och 80-talen, ett bolag som då byggde sin framgång på att skapa slutna strukturer som låst kunderna till att använda vissa program.

– En fördel med de nya betallösningarna är att de bygger på öppna system, vilket vi tror starkt på. Det innebär en frihet för handlare och konsumenter att själva bestämma vad och hur de vill använda olika tjänster.  Bygger du en app ska det alltså vara möjligt att välja mellan en rad betallösningar.

Hur ska man som företagare resonera när man väljer betallösningar?

– Driver du ett mindre bolag ska du kanske inte rusa fram, för det sker mycket nu. Hör dig för med branschorganisationerna eller befintlig leverantör. Men vill du ligga i framkant kan du vara modigare och testa dig fram.