Kapitalförvaltare, rådgivare och försäkringsförmedlare har tillsammans sina händer i den framtida plånboken för minst 6 miljoner svenskar. Du är troligen en av dem.

Till att börja med kan det vara bra att känna till vem det är du möter och på vilket sätt du kan kontrollera personens kunskap och kompetens. Låt oss bryta ner de vanligaste rådgivare du kan komma att stöta på.

 

 

Glödlampa - PixabayMarknadsföraren

 

Marknadsföraren är essentiellt sett en säljare. Marknadsföraren behöver inte ett tillstånd för att få verka. Du kan kontrollera om bolaget finns hos bolagsverket.se samt googla individen för information.

 

Finans-ikon - PixabayVärdepappers-/investerings- och bankrådgivaren

 

Investeringsrådgivaren är oftast anställd av ett värdepappersbolag eller agent för ett värdepappersbolag. Bankrådgivaren är anställd på en bank. En del rådgivare omfattas även av tillstånd för försäkringsförmedling. Både bankrådgivarens, värdepappersrådgivarens och investeringsrådgivarens kunskaper kan du styrka genom licens från SwedSec eller hos InsureSec (formedlarregistret.se). Om personen inte finns där kan du kontrollera att personen omfattas av ett tillstånd genom att surfa in på fi.se och klicka på Företagsregistret.

 

kugghjul - pixabayFörsäkringsförmedlaren

 

Försäkringsförmedlaren kan antingen vara anställd av ett Försäkringsförmedlarföretag, eller uppbära eget tillstånd eller agera som agent åt ett förmedlarföretag/försäkringsbolag. Försäkringsförmedlaren kan vara registrerad eller licensierad av InsureSec. Detaljerade uppgifter om denne finner du på formedlarregistret.se.

 

 

Okej vi fattar. Vi förstår verkligen att det här inte är din prioritet just nu. Du kanske ska hämta ditt barn på förskolan, springa till träningen, eller hinna in för att köpa middag innan ditt kvällsmöte. Med en kasse mjölk i ena handen och barnets gympapåse i den andra är det helt rimligt att du inte vill göra det här just nu. Problemet är att du alltid kommer känna så, det kommer alltid finnas något viktigare som behöver tas om hand först.

 

Lär känna den som hanterar kapitalet

 

Du behöver inte sätta dig in i hela arbetet själv.

Du måste inte längre sätta dig in i allt som finns att förstå om placeringar och försäkring. Det enda du behöver göra är att lära dig hur du kan lära dig om den som ska hantera dina pengar. Du behöver inte sätta dig in i hela arbetet själv. Självregleringen är här och den gör jobbet åt dig.

Så vänta inte en sekund till, surfa in på insuresec.se och läs mer om din framtida rådgivare, och tveka inte att ringa till oss. När som helst, hur som helst. Ja, i alla fall nästan. Det är vårt jobb att hjälpa dig att hjälpa dig själv.

 

 

Jenny Nilsson
Jenny Nilsson
VD på InsureSec
Foto: InsureSec
Lina Erenvidh
Lina Erenvidh
Operativ Chef på InsureSec
Foto: InsureSec