Tänk tillbaka 5 år. Då tittade man på TV-program när de sändes, vid fasta tider som programmakarna bestämt. Bolibompa klockan 18.00, nyheter klockan 19.30, 21.00 och 22.00. Familjernas middag anpassades så att barnen hann äta innan Björnes Magasin och Solsidan såg man på söndagar klockan 20.00. Idag tittar de flesta på TV när det passar dem, via tjänster som SVT Play och Netflix.

Tänk tillbaka 20 år. 1996 var ”Internetpaket” årets julklapp

Tänk tillbaka 10 år. Nokia var världsledande inom mobiltelefoni och Sony Ericssons mobiler med inbyggd kamera och inbyggd musikspelare var nya, innovativa och superheta! Det fanns inga iPhones och inget App Store. Tillgången till tredjepartsapplikationer var i det närmaste obefintlig och de som fanns var krångliga att ladda ned. Idag söker vi lätt bland miljontals appar och laddar ned dem på några sekunder med en enkel knapptryckning.

Tänk tillbaka 20 år. 1996 var ”Internetpaket” årets julklapp och i slutet av året fanns 300 000 Internetabonnemang i Sverige, en tiodubbling mot året innan. 1995 startade Aftonbladet som första tidning en digital nyhetstjänst. Anslutningen skedde via uppringda modem med 56 kbit/s och skyhög minutkostnad. Idag är Internet en naturlig del i vår vardag, vi ansluter via fiber med Gbit, till fast kostnad. Informationsmängden är enorm och det går att hitta detaljerade fakta om vilket specialområde som helst, oavsett hur smalt eller udda det än är.

Normalt idag, gammalt imorgon?

Låt oss flytta oss 5-10 år framåt i tiden. Vad av det som är normalt idag kommer att upplevas som gammalt och förlegat? Vilken teknik har försvunnit och vad har den ersatts med?

Trenden pekar mot att det vi idag kallar för ”dator” kommer att förändras i grunden.

Trenden pekar mot att det vi idag kallar för ”dator” kommer att förändras i grunden. Kanske försvinner begreppet ”dator”, kanske finns det kvar men används för något annat än en laptop eller en arbetsstation. Oavsett vilket är jag övertygad om att man kommer att säga saker som ”Tänk att…

… alla släpade runt på sin laptop. Jag minns att jag tog hem min varje dag, ifall jag skulle behöva jobba på kvällen, eller ifall jag blev sjuk, eller ifall något av barnen blev sjuka.

…. alla hade en egen jobbdator och en hemmadator och en surfplatta och en jobbmobil och en privat mobil.

… alla som jobbade med lite tyngre grafiska applikationer bara kunde jobba på kontoret, eftersom det var där deras kraftfulla dator fanns.

Min tro är att dagens ”fysiska datorer” ersätts av ”virtuella PCs” som ligger i molnet, att varje medarbetare har en egen ”virtuell PC” som kan nås från vilken fysisk enhet som helst och att var och en kan jobba där de finner det bäst och inte bara på kontoret för att det är där den kraftfulla datorn står. Vad tror du?