Digitaliseringen gör att allt fler digitala betallösningar utvecklas, men de flesta bygger fortfarande på kortbetalning eller väntar på att nya betalterminaler ska installeras i butikerna.

Samsung Pay har fungerat i hela Sverige sedan april 2017 och är den enda tillgängliga mobila betallösningen idag. Ett intressant faktum är att Sverige är en av de första marknaderna i världen där Samsung introducerar den nya betallösningen.

70 procent av svenska konsumenter tror att mobilen kommer att ha ersatt plastkortet inom 5 år.

– Skälet är att Sverige är en av de marknader där mognadsgraden för just mobila betalningar är mycket högre jämfört med många andra marknader, vi har redan nått långt mot det kontantlösa samhället. Enligt en sifo-undersökning från Samsung tror 70 procent av svenska konsumenter att mobilen i stort sett kommer att ha ersatt plastkortet inom 5 år, berättar Oscar Nöjd, Affärsutvecklingschef på Samsung i Norden.

Samsung Pay

Samsung Pay baseras på teknikerna Magnetic Secure Transmission (MST) och  NFC. MST använder magnetläsaren i befintliga betalterminaler för att överföra kortinformation. Det behövs därför ingen ny hårdvara i butikerna utan användaren kan lita på att det fungerar i alla butiker.

Säkerhet är en viktig del av lösningen och därför måste köpet verifieras genom biometri, dvs ett fingeravtryck eller ögonigenkänning (skanning av iris).

För att mobila betalningar ska ta fart ordentligt handlar det om att förändra ett beteende.

– För att mobila betalningar ska ta fart ordentligt handlar det om att förändra ett beteende. Mobila betalningar måste vara enkelt och säkert men det som är unikt för Samsung Pay är att det fungerar på alla de ställen där du kan betala med kort, tack vare MST, konstaterar han.

 

En digital plånbok

 

Betalning via mobilen istället för med betalkort är bara början på vad som går att göra med Samsung Pay. Redan nu finns även möjligheter att koppla in olika butikers medlemskort så de registreras i samband med betalningen.

Genom att lägga till sina olika medlems- och kundkort i Samsung Pay får man allt samlat på ett ställe. Målet är att telefonen ska bli en digital plånbok där allt som idag ryms i den vanliga plånboken ska kunna läggas in.

För Samsung är det viktigt att våra innovationer ska vara meningsfulla för konsumenterna.

– För Samsung är det viktigt att våra innovationer ska vara meningsfulla för konsumenterna. Det betyder att de ska svara upp emot människors behov, utmaningar och önskemål, men också flytta gränserna för vad som är möjligt. Med Samsung Pay introducerar vi inte bara ett enkelt och smart sätt att betala, vi erbjuder den första digitala plånboken i Sverige, avslutar Oscar Nöjd.