Fakta

Vanliga användare av Autodesks produkter:

12+ miljoner ingenjörer världen över

100 miljoner studenter

170+ miljoner konsumenter via exempelvis iPhone

I framtiden kommer teknologin nämligen gå mot personaliserade produkter. Det menar Roland Zelles, Vice President på Autodesk.

Mjukvaruföretaget Autodesk grundades 1982 och levererar idag mjukvaror som används av alla stora tillverkningsindustrier. Vi fick en pratstund med Roland Zelles som berättar om IT-revolutionens effekter, framtidens teknologi och det unika samarbetet med Airbus där Autodesk tog fram världens största 3D-printade kabinkomponent.

– På kontoret är troligtvis stolen du sitter på, datorn du använder och även värmesystemet, tillverkade med hjälp av våra produkter. Likaså hela byggnaden och gatorna med bilar utanför, förklarar Roland.

IT-revolutionens effekter

Som effekt av IT-revolutionen och övergången från stordator till persondator har allt fler intresserats av den digitala världen och velat utveckla den vidare. För Autodesk har det alltid varit viktigt att satsa på unga förmågor och man förser därför universitet med sina mjukvaror kostnadsfritt. Genom att investera i studenters utbildning menar man att bidra till framtidens utveckling inom IT.

Enligt Roland är nyckeln till framgång och fortsatt utveckling en god förståelse för hur saker och ting kommer att tillverkas i framtiden. Ur denna aspekt har Autodesk varit duktiga, menar Roland, som i framtiden ser att trenden går allt mer mot personalisering. Han utvecklar:

– Idag är allt mer automatiserat än vad det var förr, men i framtiden ser vi att trenden går från standardisering mot personalisering. Vi ser även att allt fler människor arbetar tillsammans för att dela idéer och därigenom skapa bättre produkter. Det innebär också en större flexibilitet för att kunna svara mot kunders behov och önskemål, framförallt inom tillverkningsindustrin. Vissa av dagens elbilar är tydliga exempel på vart framtiden är på väg; framtidens bilar har en egen intelligens som uppdateras automatiskt.

3D-printade kabinkomponent för Airbus

I ett unikt samarbete med Airbus tog Autodesk nyligen fram världen största 3D-printade kabinkomponent. Med 3D-printing kan Airbus få flygplan som är lättare, förbrukar mindre energi och blir således mer konkurrenskraftiga på marknaden.

3D-printing innebär en revolution på marknaden eftersom tekniken kostar lika mycket oavsett var i världen den används. Detta innebär att man inte längre behöver outsourca produktioner i stora volymer.

– Här kunde Airbus spara stora transportkostnader genom att printa ut delarna på den plats där planet tillverkas, avslutar Roland.