Jan inledde sin entreprenörskapskarriär redan som 18-åring och har sedan dess både hunnit och starta och sälja flera företag. En av hans viktigaste lärdomar är att det är resan fram till målet som är entreprenörskapets sanna glädje.

– Jag är uppvuxen i en lantbrukarfamilj i Sörmland, men förstod tidigt att jag behövde hitta något annat sätt att försörja mig på. Jag startade därför mitt första företag som artonåring, då jag började sälja pirattillverkade reservdelar till bilar. Efter ett par år i bildelsbranschen startade jag ett verktygsföretag som tillverkade och sålde verktyg i Sverige, Norge och Finland. Sen återvände jag till bilbranschen genom att starta ett företag som tillverkar fjädringskomponenter till bilar, säger Jan Persson.

Drivs av att se företag växa och utvecklas

Efter många år som framgångsrik entreprenör valde han att följa en skattejurists råd. På den tiden var skatten på löneinkomster från ett aktivt företag betydligt högre än kapitalinkomsterna från ett sålt företag.

Det var en livsstil som inte alls passade mig

– Skattejuristen rekommenderade mig att avyttra alla mina bolag och jag följde hans råd. De pengar som företagsförsäljningarna genererade kunde jag leva gott på. Jag köpte en dyr bil och ett hus i Spanien och gjorde mig redo att dra mig tillbaka och bara njuta av livet. Efter ett tag märkte jag dock att det var en livsstil som inte alls passade mig. Jag mår bäst när jag får ägna mig åt att starta upp nya verksamheter och få företag att utvecklas. För mig är det verkligen resan fram till målet som är den största behållningen med företagandet, säger Jan Persson.

Hamnade i fastighetsbranschen av en slump

Han återvände till Sverige i början av nittiotalet, när fastighetskrisen härjade som värst och svensk ekonomi befann sig i en djup lågkonjunktur. När Jan Persson besökte sin bank frågade han rådgivaren om han kunde tipsa om ett företag som han kunde ta över. Rådgivaren föreslog att han skulle förvärva Flens centrum, som vid det laget delvis var en byggarbetsplats och dessutom befann sig i kris.

Kom ihåg att vi mycket väl kan få en ny fastighetskris med räntenivåer på mellan nio och tio procent

– Jag kom in i fastighetsbranschen mest av en slump, men trivdes redan från start. När vi hade vänt utvecklingen i Flens centrum förvärvande vi Gnesta centrum och gjorde en liknande resa där. Efter ett par år kände jag att Kilenkrysset behövde hitta en ny väg. Vi sålde därför våra fastighetsinnehav i Flen och Gnesta och satsade istället på kontors- och logistikfastigheter. Att arbeta med fastigheter passar mig perfekt, de har ett värde som alltid kommer att bestå. Samtidigt är jag försiktig med att ta höga risker. Även om ränteläget är mycket lågt för tillfället så bör man komma ihåg att vi mycket väl kan få en ny fastighetskris med räntenivåer på mellan nio och tio procent, säger Jan Persson.

Lägg ner i tid om affärsidén inte fungerar

Sedan dess har Kilenkrysset växt till en fastighetskoncern med kontors- logistik och lagerfastigheter i ett tjugotal kommuner i Mälardalen och Skåne. Koncernen har i dagsläget en årlig omsättning på drygt en miljard kronor. Trots att Jan Persson fyllt sjuttio har han inga planer på att trappa ner på tempot. Hans plan är istället att fortsätta jobba så länge det känns roligt och stimulerande.

Räkna med att det i genomsnitt tar dubbelt så lång tid, kostar dubbelt så mycket och ger hälften av den avkastning du förväntat dig

– En av mina mest värdefulla erfarenheter från åren som företagare är att man alltid bör räkna med att det tar tid att starta upp företag. Räkna med att det i genomsnitt tar dubbelt så lång tid, kostar dubbelt så mycket och ger hälften av den avkastning du förväntat dig när du sjösätter en ny affärsidé. Det är också viktigt att inte vara för stolt för sitt eget bästa. Om du märker att en affärsidé du trott mycket på inte fungerar i praktiken så är det alltid klokast att lägga ner så snart som möjligt, innan du hinner förlora alltför mycket pengar. Alla entreprenörer begår misstag, det gäller bara att hantera dem på rätt sätt. Sätt inte för mycket på spel, se till att priset för dina misstag inte blir alltför högt, säger Jan Persson.

Omge dig med folk du verkligen litar på

Ett av hans viktigaste ledord som entreprenör är ärlighet. Jan Persson anser att man inte bör underskatta vikten av att alltid hålla vad man lovat. Att inte låta sig styras av impulser och att alltid sova på saken innan man fattar ett viktigt beslut är ytterligare en tumregel som alla entreprenörer, oavsett bransch, har nytta av.

– En av de viktigaste egenskaperna för att bli framgångsrik som entreprenör är att vara uthållig. Se också till att omge dig med rätt folk, medarbetare och rådgivare som du verkligen litar på. Ett annat tips är att ge dig själv tid för reflektion, att bara köra på i full fart är sällan något långsiktigt framgångsrecept, säger Jan Persson.