1. Affärsidé

Börja med att formulera en klar och tydlig affärsidé där 80 % beskriver kundnyttan och 20 % din kompetens. Komplettera med en pitch där du på femton sekunder kan förklara din idé.

2. Syfte

Definiera sen syftet, övertygelsen och visionen bakom idén, och låt detta guida de beslut du tar. Pengar är bara resultatet av syftet så använd inte ordet vinst här. Varför gör du just det du gör?

3. Börja litet

Tänk stort men skala ner. Fokusera på en liten nisch, hitta din plats och skala sen upp ditt erbjudande därifrån. Tänk igenom en ingångsstrategi för att starta upp och en tillväxtstrategi för att expandera. Prata med potentiella kunder, de med erfarenhet från branschen och företagande. Ta åt dig av feedback och ompröva beslut men var inte heller rädd att försvara en idé du verkligen tror på.

4. Affärsmodell

Förstå vad som driver dina intäkter och kostnader, det gör att du kan fokusera på din verksamhets nyckelfaktorer och med tiden stärka dem.

5. Team

Anställ och samarbeta med människor som vill det du vill och som kan komplettera det du inte kan. Starka team är en förutsättning för lyckat företagande.

6. Affärsplan

Skriv en affärsplan där din företagsidé, vision och affärsmodell är tydlig och konkret. Rikta den mot affärsplanens målgrupp vilket oftast innebär att inkludera budgetar för din verksamhet. Visa även hur du hanterar risker, det finns nämligen ingen riskfri verksamhet.

7. Finansiering

Behöver du finansiell hjälp för din startup finns många vägar att gå. Undersök vilket alternativ som är bäst för dig– banklån är bara ett sätt. Riskkapitalbolag och affärsänglar är andra förslag, liksom crowdfounding och offentliga bidrag.Tillstånd Restauranger är bara en i raden av verksamheter som kräver tillstånd, här från Livsmedelsverket. Använd verksamt.se’s söktjänst för att ta reda på vilka tillstånd som krävs för just din inriktning.

8. Registrera företaget

Enskild firma eller aktiebolag? Välj den bolagsform som passar din verksamhet och förutsättningar. Läs mer här eller gå in på verksamt.se där du även kan registrera företaget direkt.

9. Försäkra

De flesta försäkringskostnader är avdragsgilla i verksamheten och i vissa fall obligatoriska. Oavsett är det klokt att skydda din verksamhet mot olyckor, skador och tvister. Se till att teckna innan du börjar göra affärer.

10. Igång!

Ge dig ut och sprid din affärsidé och kommunicera ditt syfte. Använd ditt förnuft, men också magkänslan. Våga stänga dörrar för att öppna andra. Lär av misstag och fira framgångar.

Lycka till!